donderdag 27 december 2007

Effecten van krachttraining voor afstandslopers

De tijd dat afstandslopers enkel maar lopen als training deden is reeds een tijd achter de rug, tegenwoordig is aangetoond dat allerlei crosstraining (zoals krachttraining, fietsen en zwemmen )een extra stimulans kunnen geven aan je loopprestaties. In het oktober nummer van Running research news staat er een bijzonder interessant artikel over een studie die de effecten van krachttraining onderzocht heeft. Het onderzoek is vooral belangrijk omdat het een indicatie geeft over de volgorde waarin looptraining en krachttraining optimaal gecombineerd moeten worden. 48 Goed getrainde atleten werden in 5 homogene groepen (met een ongeveer zelfde vVo2max) ingedeeld.

  • De controlegroep deed dus niks anders dan gewoonlijk (15 uur trainen per week) De andere groepen deden gedurende 12 weken 2 aparte kwaliteitstrainingen.
  • De eerste groep deed 2 hoge kwaliteits intervalsessie in een week.
  • De tweede groep deed 2 krachtcircuits (zonder intervaltraining) per week.
  • Groep 3 deed eerst krachttraining en daarna een intervalssessie (2x per week).
  • Groep 4 deed net omgekeerd , eerst interval en daarna krachttraining.

Na 12 weken deden ze een 4km test. Waarvan dat de resultaten minstens opmerkelijk te noemen waren! De groep die intervaltraining en krachttraining (in die volgorde) deed konden hun tijd met ongeveer 9% verbeteren. De groep die krachttraining en nadien intervaltraining deed konden hun tijd met ongeveer 5% verbeteren. De groep die enkel intervaltraining deed konden hun tijd met ongeveer 6% verbeteren. De groep die enkel krachttraining deed zag een verbetering van om en bij de 2%. De controlegroep kon hun tijd niet verbeteren.

Wie het volledig verslag van dit onderzoek wil lezen kan altijd het octobernummer van Running Research News kopen, Afzonderlijke nummers kosten ongeveer $15 voor 10 blz. It doesn't come cheap!

Bij deze wil ik iedereen een blessurevrij en een heel geslaagd 2008 toewensen!

Geen opmerkingen: