zaterdag 25 oktober 2008

Oud maar niet versleten

Het internet is soms een prachtig ding, wanneer ik in de put zit en denk: "ik ben te oud om echt snel te zijn" surf ik wat en soms struikel ik op fantastische mensen die spotten met leeftijd en schitterende prestaties neerzetten ondanks het feit dat hun beste dagen al vele decennia achter de rug zijn .

Ed Whitlock

Ed Whitlock bijvoorbeeld liep op 69jarige leeftijd een marathon in een tijd van 2h52min47s. Vijf jaar later liep hij een marathon in 2h58min40s. Dat zijn tijden waar veel mensen die een stuk of 3decenia jonger zijn van watertanden!
In het voorjaar 2007 liep Ed in Rotterdam op 76jarige leeftijd 3h04min54s.

Tor Aanensen

Het verhaal van de Noor Tor Aanensen vond ik op de site van Stephen Seiler. Tor was in 1995 een aerobe loopmachine van 60kg met een (loop)VO2max van 67 ml/min/kg en een lactaat drempel die bereikt werd op 85% van zijn VO2max. In '95 liep Tor op 56jarige leeftijd de10kilometer in een tijd van 32min40sec, een tijd waar ik momenteel enkel van kan dromen!
Het verhaal van Tor vind ik extra facinerend omdat toen hij begon hij geen bijzonder talent vertoonde zijn eerste wedstrijd -na 6 jaar rustig trainen- was een 15km (crosscountry) in een onopvallende 67min goed voor een 10de plaats in zijn leeftijdsgroep (35-42jaar).
Daarna begon hij de zaken serieuzer aan te pakken en 8jaar later op 44jarige leeftijd liep hij een pr op de 5k : 15min12sec.
Als deze mensen, ondanks, hun leeftijd zulke dingen kunnen laten zien, waarom zouden wij die zoveel jonger zijn dit niet kunnen? Misschien lopen we nooit 32min40sec op de 10k. Maar waarom dit al op voorhand uitsluiten, excuses aanroepend als geen tijd, te oud en wat weet ik nog allemaal ?
Wacht niet tot morgen om de beste loper te zijn die je kan zijn.
is een quote waarvan ik even de auteur vergeten ben, maar het is iets om over na te denken, welke plaats bekleed lopen in je leven? Is het een hobby zoals een andere of is het iets die je helemaal verteert?

5 opmerkingen:

Anoniem zei

op 8 Januari word ik 39 oei oei. Maar ook voel ik dat 2uur50min binnen bereik kan zijn, laatstaan 2uur55min. Vanaf 1Nov train ik weer . Ja die marathons er is wat over te zeggen.Het is zwaar en toch is het een uitdaging. Voor mij zal het waarschijnlijk in 2010 zijn, dan is de grootste kans om een keer zwaar uit tehalen op 42km.hmm dan kunnen onze lopertjes uit de regio weer raar opkijken.Mss ben ik daar voor gebouwd? Wat ik persoonlijk vond dat belangrijk was voor -3uur is. Trainen zoals het moet (volgens het blaadje) en vooral gezonde voeding+water+verse fruitsap ,alcohol VERBODEN ik dronk 2maand geen druppel! De belangrijkste slaapnacht was voorlaatste nacht van het grote gebeuren ,8 uren de ogen dicht ;-))

Anoniem zei

inderdaad lorenzo, jij wordt ook al héééél oud hé ;-D hahaha
Dat van Ed Withcock had ik voordien al eens gelezen in runnersworld

Anoniem zei

Bedenkingen waar ik me wel in terug kan vinden. Mijn 33 jaar biedt dus nog veel potentieel. Het is inderdaad een verterende hobby. Pas 1 jaar aan het lopen en ontstellend welke belevingsevolutie dit fenomeen bij mezelf al kon losweken.

Anoniem zei

Ik ben 35 jaar en voel me soms 70 de dag na de wedstrijd bij het opstaan. Lopen is voor mij een belangrijk stuk van mijn leven. Het bepaald grotendeels mijn humeur.
Als het niet goed gaat... owéé.
Gr. Natalie

Anoniem zei

Dit zijn uiteraard mooie prestaties van deze atleten , maar zonder talent kunnen ze dit ook niet , je mag nog zoveel trainen als je wil , van een boerepaard maak je mijn insziens géén renpaard . Wat jezelf betreft je hebt talent en zonder blessures zal je niveau zeker nog verbeteren . Ik word er volgend jaar 41 en denk dat de limiet voor mij 17km/h op de 10km zak zijn . Maar , je bent het nooit zeker hé !!!