zaterdag 4 augustus 2007

De FIRST Methode.

run less, run faster

Een van de problemen waarmee wij lopers allen vroeg of laat mee geconfronteerd worden zijn blessures. Blessures worden, volgens de laatste onderzoeken, hoofdzakelijk veroorzaakt door een te hoog mijlage (junkkilometers) en een te groot aantal opeenvolgende "lopende" dagen, waarbij telkens dezelfde spiergroepen belast worden. Een trainingsschema die probeert deze typische "lopersvalkuilen" te omzeilen en toch een verbetering van de loop prestaties te bewerkstelligen is de FIRST methode.

FIRST, nader bekeken.

FIRST werd voornamelijk ontwikkeld door Bill Pierce en Scott Murr, beiden ervaren marathoners en wetenschappers. De methode gaat uit van 3 (kwaliteits) looptrainingen plus (minstens) 2 crosstrainingen (zwemmen en/of fietsen) per week.
De looptrainingen zijn op klassieke leest geschoeid, een intervaltraining, een tempoloop en een intensieve duurloop. Van de crosstraining wordt verwacht dat je de oefeningen intensief doet.

Positief - Negatief

Waarschuwing: Dit is mijn mening en aangezien ik verre van een uitmuntend loper ben moet je me zeker niet als gezaghebbend beschouwen!

Positief aan deze methode:

  • De grote nadruk op het herstel door rust en van de loopspecifieke spieren. Want, let's face it, de meeste recreant - lopers zijn al over de 30 (zelfs ik ,aaagh!!!) en hebben een langere recuperatie tijd nodig. FIRST biedt een mogelijkheid om op die dagen toch nog te trainen en zorgt zo voor een geruststellend gevoel, dat je toch intensief aan je conditie gewerkt hebt.
  • De looptrainingen zijn hard, maar toch doenbaar.
  • Pragmatische doelstellingen: ze beloven je niet de hemel, gewoon scherpe tijden waar je trots op kunt zijn.
  • Als je deze methode volgt zul je fitter zijn, en niet zo snel last hebben van een burn-out of oververmoeidheid.
Negatief:
  • Soms een erg klassieke benadering, die een loopje neemt met de laatste onderzoeksresultaten. Tempolooptrainingen bv. zijn al een tijdje in ongenade gevallen als grote prestatieverbeteraars.
  • Een te grote nadruk op de marathon.
  • Summiere behandeling van de krachttraining.
  • Enkel op het boek : teveel getuigenissen, van mensen die uiterst positief zijn over deze methode, ik word er een beetje achterdochtig door.

Conclusie

Wie loopt volgens deze methode zal zo goed als zeker sneller lopen en minder uitgeput door het leven gaan.
Deze manier van trainen is gemaakt voor mensen die werken om den brode, een druk gezinsleven en hardlopen willen combineren op de best mogelijke manier.
Toch zullen toplopers (of ambitieuze lopers) wat moeten sleutelen aan de schema's om scherpe prestaties neer te zetten.

Waar kopen?

Op vele plaatsen kun je het (engelstalig) boek ISBN 1-59486-649-X kopen, de beste prijs die ik heb gevonden was bij Amazon Duitsland. FIRST op het internet:

Geen opmerkingen: