dinsdag 16 juni 2009

Hoop op verlossing !

Laat atletiekliefhebbers van over de gehele wereld stemmen over wereldrecords die hoogstwaarschijnlijk met behulp van illegale middelen gevestigd werden en je zult hoog in de ranglijst vinden:
  • het WR op de 10000m bij de vrouwen (29'31"78) van Junxia Wang.
  • Het WR op de 800m ( 1'53"28) bij de vrouwen van Jarmila Kratochvilova.
Waarom deze records zo verdacht zijn? Junxia Wang trainde onder Ma Junren (die van het schildpaddenbloedsoep) en enkele jaren later werd er dopinggebruik vastgesteld bij atleten die onder Ma Junren trainden. Er zijn ook heel wat twijfels of er wel volgens de regels gecontroleerd werd op doping in China wanneer Wang haar record liep. Zowel Jarmila Kratochvilova (foto) als Wang woonden (of wonen nog steeds) in een land waar een autoritair regime aan de macht was/is en sport propaganda doeleinden diende/dient. Waarom haal ik dit nu aan ? Wel, beide wereldrecords beginnen stilaan onder druk te staan, vorig jaar was er Pamela Jelimo die een paar akelig dicht kwam op de 800m (1'54'01) En nu komt het 10000m record ook weer in zicht, want dit weekend liep de Ethiopische Meselech Melkamu (foto) een tijd onder de 30minuten (29'53"80), dit is slechts de vierde keer dat een vrouw officieel onder die magische grens duikt ! Er is dus hoop dat we binnenkort verlost zullen zijn van 2 zeer verdachte records alhoewel:
  1. Er bij ieder record die gelopen wordt er weer twijfels zullen zijn ! Jammer maar dit lijkt onvermijdelijk de dag van vandaag...
  2. Iets luchtiger ... Jelimo momenteel loopt als een .... enfin ze loopt niet goed - die jackpot winnen heeft haar duidelijk geen deugd gedaan !

Geen opmerkingen: