zondag 18 januari 2009

Be like Haile G.

Runners world' columnist Ed Eyestone heeft onlangs een artikel geschreven over Haile Gebreselassie, in dit artikel haalt hij vier punten aan waar Gebreselassie zich aan houdt en hoe wij daar lering uit kunnen trekken. Omdat ik dit een belangrijk artikel vind een korte samenvatting plus enig commentaar die ik in cursief zet.
  1. Loop wedstrijden, maar niet teveel. Haile liep in 2008 slechts 5 wedstrijden, wat hem lange consistente trainingsperiodes garandeerde. Voor de meeste lopers onder ons is dit een regel waar we ons niet aan houden, gewoon omdat we graag lopen, en er toch niet veel vanaf hangt. Toch kan het de moeite zijn om eens een lange trainingsperiode in te lassen voor een bepaalde wedstrijd. Misschien ontdek je dat er bijvoorbeeld een goede marathonloper in je schuilt. Er wordt zowiezo aangeraden om het ander jaar van (hoofd)doel te veranderen om sleur te vermijden.
  2. Kies zelf je strijdtoneel. Toen de marathon in Beijing warm en vochtig ging zijn opteerde Haile om de 10km te lopen, omdat hij wist dat verscheidene marathonlopers een warme vochtige slecht verteert hadden en daar de gevolgen voor de rest van hun carrière gevoeld hebben. Hier gaat Ed een beetje kort door de bocht. Haile heeft er een beetje van een circus van gemaakt, goed wetende dat Beijing waarschijnlijk geen spek voor zijn bek ging zijn. Toch is de les dat je hier kunt trekken, stel dat je een heel belangrijke wedstrijd hebt waar je een duidelijk doel hebt (bijvoorbeeld de 3 uur breken voor de marathon) en de omstandigheden zijn niet goed (veel wind, te warm) stel dan de poging uit tot een andere wedstrijd en loop die dag dan op een comfortabel tempo (een minuut trager per kilometer dan het doel tempo) , het heeft toch geen zin je goede vorm op te offeren aan een poging die gedoemd is te falen.
  3. Vergeet je snelheid niet. Haile beweert dat de twee 10 km wedstrijden die hij liep voor zijn WR op de marathon de ideale voorbereiding waren. Lopen aan je 10 km tempo laat je marathontempo een stuk comfortabler aanvoelen. Nog te vaak houden lopers vast aan de visie dat relatief veel trage kilometers de hoofdmoot vormen van een marathonvoorbereiding. Snelheid is een essentieel onderdeel van je marathonvoorbereiding, verwaarloos je dat, dan zul je zeker niet je optimum bereiken. Ook: een harde 10kilometer wedstrijd is een interessantere voorbereiding (voor de marathon) dan een halve marathon die vaak een langere recuperatie eist en aan een lagere intensiteit gelopen wordt.
  4. Ken je snelheid. Wanneer Gebrselassie zijn wereldrecords liep op de 5 en 10 kilometer varieerde hij zijn tempo nauwelijks , iedere kilometer werd gelopen met een maximum variatie van 3 secondes. Leer een gelijkmatig tempo te lopen. De regel hier is, voor ons stervelingen, op een 5 kilometer maximum 10% sneller starten en op 10 kilometer max 3 à 5%. In praktijk betekent dit inhouden tijdens de eerste minuten! De adrenaline laat je gemakkelijk 15 à 20% sneller starten dan het tempo dat je aankan, iets wat je na 3 kilometer wedstrijd bekoopt en gemakkelijk je eindtijd op 10 kilometer kan aandikken met wel 120 secondes.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Die wereldtoppers en zeker Haile G. zelf weten exact waar hun grens ligt en lopen ei zo na perfect tot zoals je schreef op 3 sec..na. Ben zelf al dolblij dat ik een marathon net onder 3uur aankon en mss nog eens zal doen. Waar een wil is is een weg!

Johan zei

Prachtig uiteengezet!Van de eerste tot de laatste letter is het juist wat je schrijft!Ik zal proberen er in de toekomst rekening mee te houden.
Bedankt voor de vele goeie tips op je blog.

Anoniem zei

Prachtig en leerrijk verslagje. Erg interresant. Dit is iedere keer terug een plezier om op deze blog te komen.

Anoniem zei

eigenlijk klopt bijna alles wat je cursief zet :
in mijn marathonvoorbereiding is het ook zo :
ik loop in het voorjaar slechts 2 wedstrijden (weliswaar halve marathons)..
ik doe per week 2 interval trainingen (1 intensief in het begin van de week, 1 extensief op het einde van de week)
blijkbaar heb ik dit ook zo getraind vorig jaar toen ik mijn pr verbeterde op de marathon(samen met CLint) in oktober..
nu nog eens Haile proberen te volgen :-)

Anoniem zei

Je lokt me weer uit mn kot Lorenzo!
Right on! Je kijkt gewoon in mn kaarten...
@ Vince: Mss zijn twee halve marathons net iets teveel... tenzij je ze loopt a marathontempo (of iets sneller). Ik loop er mss één als voorbereiding, op marathontempo. Die 10 k's mogen, zoals Lorenzo stelt, voluit! En daarvan loop ik er wss maar 1, een goeie week voor Parijs.