dinsdag 15 april 2008

Verschillende maten en gewichten ?!

Als je als Belgische atleet de Olympische marathon wil lopen moet je er in slagen om de erg scherpe limiet tijd van 2h09min en 45sec te lopen. Die tijd is nog maar door een Belgische atleet gelopen,namelijk door Vincent Rousseau, die in 1995 te Berlijn zijn snelste marathon liep, nl. 2h07min20sec. .
Tom Van Hooste liep dit weekend 2h10min36sec in Rotterdam , en was de eerste niet Keniaanse atleet in de uitslag, wat een ongelooflijk sterk resultaat is. Toch mag hij momenteel niet naar de Olympische spelen, en een andere kans krijgt hij niet aangezien je de limiet moet gelopen hebben voor 15 mei.
Nu zou je kunnen zeggen 2h10'36" is geen 2h09'45" dura lex, sed lex en daarmee basta ! België moet op zijn centjes letten en zendt dus enkel serieuze medaille kandidaten naar de Olympische spelen.
Die redenering klinkt misschien hard maar aannemelijk, toch is ze erg betwistbaar.
Enkele argumenten:
  1. Het sterkste: In Beijing doen scherpe marathontijden er ab-so-luut niet toe, dit komt niet van mij maar van Olympisch kampioen Stefano Baldini. Het zal warm vochtig en vervuild zijn, terwijl toptijden gelopen worden in koele milde omstandigheden, het zou misschien zelfs verstandig zijn om Rik Ceulemans naar ginder te zenden, Rik loopt regelmatig in Zuid Oost Azië en heeft de ervaring.
  2. Toen ik gisteren op een gerenommeerde sportsite opmerkte dat Van Hooste momenteel niet naar de Spelen mocht gaan ondanks zijn prestatie vielen die gasten bijna van hun stoel. Half lachend merkten ze op, dat hij vlug emigreert naar ons ( Zuid Afrika) hij mag direct mee naar de spelen .
    Hun volledige reactie :
    That's quite amazing. In SA, we have some stiff qualification criteria, but for the marathon, there are usually three guys able to qualify, though none are currently as fast as your best guy. Ramaala did 2:11 on the weekend, and he's a guaranteed starter in Beijing. It's a pity they look on running that way - one wonders whether the standard they demand is more to blame for lack of great runners than actually lifting it up, as they suppose. If they set that standard at say 2:12, they might find that all the marginal guys (running 2;12 to 2:16) step up and train harder, and then next thing you know, you have four or five guys running 2:10. I've often wondered why administrators take such a short-sighted view - money, of course, is the answer. Pity for van Hooste. He could always come to SA and run for us, he'd be our best runner at the moment!
  3. Een beetje demagogie mss: als we zoveel euro konden geven voor een bakvis als Kate Ryan naar iets zo oubollig als het Eurovisiesongfestival te zenden, waarom kunnen we dan niet enkele duizenden euro spenderen aan Tom Van Hooste ? Misschien bakt hij er niets van, maar meedoen aan de Olympische Marathon dat spreekt toch tot de verbeelding ... en misschien helpt het om de jeugd die veel meer geld kan rapen in het voetbal , wielrennen of gelijk wat anders te motiveren om vol te houden in een van de schoonste en hardste sporten die ik ken ... namelijk het hardlopen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja, echt stom die selectiecriteria van België. Net of het niet gegund is. Er leeft daar geen sporthart tussen die zakkenvullers. Kunnen we daar niets aan doen?

Anoniem zei

Ik denk dat er weinig sporters zijn die er anders over denken, alleen de sportoverheden blijven achter met hun veel te strenge limiet. De internationale limiet zou de leidraad moeten zijn, die is toch een stukje trager...

Anoniem zei

Belgie moet Rik Ceulemans en Tom Van Hoosten naar ginder laten gaan op die marathon. Die kunnen daar elkaar zeker helpen voor een top 20plaats. Ja typisch Belgisch hé zo komen we nergens vb het voetbal om nog maar te beginnen