zondag 16 november 2008

Sombere toekomst:Dopingproducten voor morgen

Hoe ziet de volgende generatie dopingproducten eruit ? En moeten we de "oude" producten al afschrijven?

Myostantin

Myostantin is een eiwit die dat de spiergroei bij mens en dier beperkt.
Dopingfilosofie: Indien wetenschappers slagen het gen dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van Myostantin uit te schakelen of te blokkeren zou een atleet een veel hogere spieraangroei kunnen hebben - een soort constante supercompentatie.
Waar staan ze? Er zijn al succesvolle experimenten geweest bij muizen en honden, bij mensen is het nog niet -officieel- uitgeprobeerd. Het product heeft wel al immuunreactie uitgelokt, dus best wel gevaarlijk.
Detectie: Er is momenteel geen manier om het product op te sporen, wel is er hoop om de "vervoerder" (gendoping maakt meestal gebruik van een onschuldig virus als transporteur om het product op de juiste plaats af te leveren.) te kunnen traceren.

IGF -1

Wat? Een natuurlijk eiwit dat de spiergroei bevordert en de spierschade beperkt. Het komt natuurlijk voor in mensen, maar met het ouder worden neemt het natuurlijke niveau van IGF-1 af.
Dopingfilosofie : Sneller herstel= meer trainen = meer supercompensatie= betere resultaten.
Waar staan ze? Nog geen duidelijke testresultaten bij mensen, het product moet rechtstreeks in de spier gespoten worden, want het is geweten dat het problemen kan veroorzaken in allerlei weefsels als het in de bloedbaan gespoten word.
Detectie Enkel via een spierbiopsie.

EPO: the next generation

EPO kennen we allemaal aangezien er geen grote wielerronde voorbij schijnt te gaan zonder dat we het woord EPO horen. EPO zorgt voor een hogere aanmaak van rode bloedcellen zodat de spieren een hogere toevoer van zuurstof krijgen. Gen EPO zou zorgen dat je een permanente hogere aanmaak van rode bloedcellen hebt.
Waar staan ze? Onderzoek op apen toont aan dat er nog veel werk aan de winkel is, bij sommige apen werden gevaarlijk hoge concentraties van rode bloedcellen in het bloed waargenomen. Soms waren er ook immuunreacties.
Detectie: Product zal waarschijnlijk wel gedetecteerd kunnen worden.

Designer- anabole steroïden

wat is het? Anabole Steroïden zijn een soort hormonen die verwant zijn met het hormoon testosteron. Ze bevorderen de celgroei , voornamelijk in spieren.
Hoewel anabole steroïden echt wel "old school" jaren '80 lijken zijn er aanwijzingen dat het gebruik ervan allesbehalve verdwenen is. Zie bijvoorbeeld het BALCO schandaal.
Waar staan ze? Een chemicus die een beetje getalenteerd is kan met relatief eenvoudige middelen een zeer krachtig anabool steroïde maken die op geen enkele dopinglijst staat.
Detectie: Nauwelijks mogelijk, er zijn gewoon te veel mogelijk combinaties.

Conclusie

Een dopingvrij (top)sport is een illusie. Geld, roem, ijdelheid en druk om steeds superprestaties te leveren zullen steeds mensen verleiden om een kortere weg te nemen naar een anders waarschijnlijk onbereikbare top.
Bovendien is het al bij al een verantwoord risico voor een topsporter, wie kritisch durft kijken naar ik zeg maar wat, een hele reeks wielerlegendes, kun je zien dat er toch een aantal van de allergrootsten besmeurd zijn door doping. Toch zie je velen van hen na een bepaalde periode terug keren als commentator, analist of promotor van de sport. Iets wat bij mij toch serieus wat ethische vragen oproept.
Wat we echter niet mogen vergeten, de nieuwste generatie producten zijn medicijnen die mensenlevens zullen redden of terug op een leefbaar niveau brengen, enkel het (mis)gebruik door een groep superfitte en hooggetalenteerde sporters maakt dat namen zoals EPO eerder geassocieerd word met doping dan als een medicijn voor anemie.

Bronnen

Ergogenics : http://www.ergogenics.org/anabolica151.html#1

Telegraph : http://www.telegraph.co.uk/sport/othersports/drugsinsport/3464673/Gene-doping---the-battleground-Athletics.html

http://www.telegraph.co.uk/sport/othersports/drugsinsport/3463606/Drug-cheats-may-benefit-from-gene-work-on-dogs-Athletics.html

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Tja doping zal nooit volledig verdwijnen zeker...

N.N zei

Hoe het er momenteel uitziet, nee geen kans op. Wat jammer is.