zondag 17 juni 2007

Jim Fixx (1932 - 1984)

Icoon van de eerste loopgolf

Hij en zijn boek

Mocht er ooit een lijstje opgesteld worden van mensen die iets voor het populair maken van de loopsport betekend hebben dan hoort Jimm Fixx (echte naam James F. Fixx ) helemaal bovenaan te staan. Met zijn boek "the complete book of running" stond hij eind jaren '70 wekenlang nr1 op de Amerikaanse bestsellerslijst. Het succes van dit boek kan enkel verklaart worden vanuit het immense schrijverstalent en gedrevenheid van Fixx. Nergens slaat hij een elitair toontje aan, je voelt dat de auteur echt schreef om ons lopers van ieder niveau te helpen. De voornaamste kwaliteit van dit werk is echter zijn allesomvattendheid, werkelijk niets laat de auteur onaangeroerd.

De mens en loper

Fixx was editor van allerlei magazines en begon met hardlopen op zijn 35ste met als reden zijn slechte conditie en overgewicht. Gedreven zoals hij was liep hij uiteindelijk dagelijks 15km ongeacht de weersomstandigheden. Ook was hij lid van Mensa en schreef hij enkele boeken met logische puzzels.

Dood en controverse

Dat uitgerekend hij stierf aan een hartaanval tijdens zijn dagelijkse jogging was voor critici en sporthaters aanleiding om de vele claims die hij in zijn boeken maakt over de gezondheidsverbeterende effecten van het hardlopen in twijfel te trekken. Misschien waren sommige claims inderdaad iets te optimistisch, hardlopen is gezond maar het is natuurlijk ook geen tovermiddel. Hijzelf was erfelijk belast verscheidene familieleden stierven aan een hartaanval, ook zal zijn levenstijl van voor zijn 35ste niet erg bevordelijk geweest zijn (drinken en roken)voor zijn gezondheid.

Lezen

Het voortreffelijke boek van Fixx is helaas niet meer in de handel te verkrijgen maar gelukkig kun je het nog op de kop tikken via ebay en Amazon. Bovendien heeft de Oostendse bibliotheek nog een exemplaar, leen het eens en laat je inspireren.

isbn 90 325 0457 6

Geen opmerkingen: